ENERGIANVÄNDNING
Tillfälle 4
VUXNA
VÄLKOMNA!
Aldrig förr har vi människor använt så mycket energi som nu. Den globala energianvändningen stiger ständigt och väntas göra så under flera år framöver. Sverige är ett av de länder som använder mest energi per person i världen. Vår energianvändning skulle dessutom vara betydligt högre om vi även räknade in den energi som behövs för att tillverka alla de varor vi köper in från utlandet. Vi måste minska vårt energianvändande samtidigt som vi energieffektiviserar.
CHECKA IN (10 min)
Dagens uppvärmningsrunda går ut på att alla i cirkeln får svara på samma fråga eller ett påstående. Dagens huvudansvariga väljer fråga eller påstående. Ni behöver inte svara i en särskild ordning, utan kan svara enligt pop-corn regeln dvs man kastar in sitt svar när man känner att det är läge.
Förslag på frågor:
-
Vilket var ditt senaste wow-moment?
-
En sak ni inte vet om mig är…
-
Vilket är ditt första minne?
-
Vad är den konstigaste maten du ätit?
-
Om vi hade ett maskeradparty ikväll skulle jag klä ut mig till...
När alla sagt något är incheckningen klar och ni har förhoppningsvis landat i rummet tillsammans.
1. BÖRJAN - HUR ÄR DET FÖR OSS? 25 min
Utgå från hemmet i tanken när ni funderar över:
-
Vad tänker du på när du hör begreppet energianvändning. Säg ett ord/en känsla, gå varvet runt.
-
Gör ni något redan idag för att spara energi hemma? Nämn två saker var i en runda.
För många är energianvändning ett ganska tungt område. Hur är det för er? Kanske är det någon som brinner för just detta, men kanske inte alla. Därför behöver ni få upp energin(!) och ni ska få göra det genom en kort övning med snabbt tempo. Syftet är att belysa hur många paradoxer som ryms inom energiområdet.
Gör en GILLAR och en GILLAR INTE sida i rummet och läs följande påståenden högt:
Alla som gillar…
-
sin mobiltelefon
-
uran
-
att kunna brygga sitt morgonkaffe/te
-
vindkraftparker
-
att uppdatera sitt instagram flöde
-
kärnkraft
-
vara kung över fjärrkontrollen
-
läckande tungmetaller
Alla får flytta sig mellan de två sidorna beroende på åsikt.
SYFTE: att alla ska få chansen att tänka till och komma till tals. Skapa en bild av sin egen relation till energianvändning. Lyfta och stärka det som redan är positivt, ta steg vidare utifrån det.
2. HUR TÄNKER DE SOM HAR TÄNKT TILL? Man vill ju vara smart! 15 min
Flytta perspektivet från er själva till det större sammanhanget.
a) Vidga era kunskapsbanker
Gå in och läs högt tillsammans på Naturskyddsföreningens sida Spara energi och bli energismart
Läs sedan högt tillsammans på Energimyndighetens sida om energispartips.
För att färska upp minnet kring vad elektricitet är, hur den fungerar och hur beroende vi är av den så titta tillsammans på filmen Elektricitet, 5 min, från UR`s serie Fatta fakta (för detta rekommenderas en större skärm än en smartphone)
b) Få en ny tanke genom att kolla in hur andra gör ;)
(OBSERVERA att detta är reklamfilmer för ett specifikt elbolag, vår intention är inte att lyfta fram dem särskilt utan vi använder dem bara för att vi tycker att de belyser frågan på ett kul sätt).
c) Inte så mycket att fundera på, gör´t bara!
Naturskyddsföreningen tipsar (läs högt tillsammans).
SOLA SOM EN TYSK
"Tyskarna är galna i solenergi. Italienarna och tjeckerna också. Låt oss bli härmapor! Smacka upp solceller på huset, garagetaket eller sommarstugan. Eller låt solen komma in genom dina eltuttag istället. Fixa elmärkt med Bra Miljöval. Då slipper du koka te och kolla fejjan med hjälp av miljöförstöring. Istället får du schysst el baserad på sol, vind och vatten.
Dyrt? Absolut inte. Det kostar bara 60 kr mer för en genomsnittlig lägenhetsinnehavare att ha el märkt med Bra Miljöval. Per år!"
Hämtat från: www.naturskyddsforeningen.se/5-satt-att-klimatmaxa-dig-sjalv
SYFTE: Att se sig själv i relation till andra, till ett system, få gemensam input i samtalet, öka sin kunskap, för att kunna ta ställning till om jag vill välja annorlunda och för att nyansera bilden.
3. DET GODA (och svåra!?) SAMTALET och påtår såklart! 60 min
Nu är det dags att tillsammans reflektera över er egen energianvändning.
-
Gå in på länken till Energimyndighetens hemsida och använd deras verktyg Energikalkylen. Gör kalkylen med den du delar boende med.
Eftersom ni ändå har avsatt den här tiden är det smart att använda den till något man kanske inte tar sig för att göra annars. Det här verktyget ger snabbt en bild över er energianvändning och ni får också förslag på åtgärder ni kan göra för att få ett mer klimatsmart hem.
-
Nästa steg blir att bestämma vilka åtgärder ni vill göra.
Skriv ner två konkreta handlingar på ett papper och sätt ett önskat datum när ni vill ha det gjort. Berätta sedan för de andra och fundera över:
Hur kan ni hjälpa varandra i gruppen?
-
Kan ni stämma av med varandra om hur det går?
-
Kan ni hjälpa varandra?
-
Har ni olika kompetenser som kan underlätta för varandra?
-
Kan ni fira tillsammans?
-
Vill ni ha en belöning när ni lyckats?
SYFTE:
Det är i samtalet vi kan få syn på oss själva och få mod att våga tänka nytt. Vi kan lära oss och inspireras av varandra. Ibland i det svåra samtalet bränner det till eftersom vi rör oss kring vårt privatliv och våra värderingar. Att bli berörd och engagerad är en väg till förändring.
4. AVSLUTNING - HUR TÄNKER VI NU? (15 min)
Gå varvet nu och dela vad ni tänker om det ni just har samtalat om.
Bra jobbat! Nu är det bara utmaningen kvar. Berätta först för varandra hur det gått med utmaningen från förra tillfället. Uppmuntra varandra!
UTMANING TILL NÄSTA GÅNG
Utmaningen den här gången har ni redan gett er själva i förra övningen. Men man kan alltid ta det en nivå till. T ex kan man utmana sig i att kontakta kommunens energirådgivare.