top of page
spilloworkshop_1.jpg

Om Spilloteket

Spilloteket är ett utbildningscenter för hållbar utveckling i Jämtland. En kreativ plats för dialog, innovationer och lärande med de Globala målen som utgångspunkt. Vi erbjuder läromedel, utbildningar och workshops. Industrispill från jämtländska företag utgör ett kreativt utropstecken. Spilloteket finns i två organisationsformer, den ideella föreningen Spilloteket samt arbetskooperativet Spilloteket.

Den ideella föreningen

20240517_081135.jpg

10-års jubileum!

 Det måste vi fira!

Bli Spillo-vän

Bli medlem i Spilloteket ideell förening

Styrelsen
Styrelsen! (2).png

ORDFÖRANDE - Berit Lindh

KASSÖR - Anna Linde

SEKRETERARE - Marielle Brovinger

LEDAMOT - Linda Kalkan

LEDAMOT - Anna Bylund

SUPPLEANT - Sabina Jaktlund

Våra samarbeten

Vi tror på den kollektiva kraften och samarbetar med andra föreningar, organisationer och nätverk som också envist verkar för ett schysst samhälle för alla där både människor, natur och alla levande varelser får plats… och får relevant utbildning!

Vill du samarbeta med oss? Hör av dig!

svenska-fn-f-rbundet-logga.png
img_academic_client_logo_mitt_600__2x.png
sv1pos_75svart.png

Mittuniversitetet

LHU-nätverket

Arbetskooperativet

Spilliristorna
DSC06383.jpg

Spilliristorna

Vad får tre lärare att kasta sig ur trygga anställningar, starta ett Spillotek, döpa sig själva till spilliristor och på så vis kämpa för en bättre värld, med barns och ungas röster som självklart fokus? Allt är ju ganska befängt. Klimatet skenar och vi börjar samla spill, folk plastbantar och vi fyller spillbussen med plast. Dessutom låter vi barn använda materialet. Och så påstår vi inget mindre än att världen behöver spilliristor!

Ja, världen behöver faktiskt spilliristor. Världen behöver nämligen alla som ser sin kompetens och glöd som en möjlighet att förändra världen till det bättre. Alla behövs. Och utifrån det har Spilloteket tagit sig friheten att skapa en helt egen yrkeskompetens. Alla viktiga yrken har ju uppfunnits någon gång.

Vi som står bakom Spilloteket är tre lärare med många års erfarenhet från skola och förskola. Vi har vidareutbildat oss framförallt kring de estetiska lärprocesserna och med ateljeristakompetens i bagaget blev steget till spillirista naturligt.

Utmärkelser

Priser och utnämningar

Arvsfondens Guldkorn

2019

För bästa kommunikation av de

Globala målen

2018

Östersunds kommuns Miljöpris

2016

Spillmaterialet

Spillmaterialet

Industrispill - är det verkligen en lösning på nutidens utmaningar? Går det inte helt på tvärs mot allt som är av relevans idag som digitalisering, plastsanering och hederlig sopsortering?

Spilloteket lever mitt i nutidsparadoxen och vi tror att det är vårt vassaste kort. Spill har ingen hög status och ute på fabrikerna är det mycket oglamoröst att dyka i containrar och lyfta fram guldkornen mitt bland snusprillor och oljor. Men sorterat och satt i ett nytt sammanhang blir det som en godisbutik av möjligheter. Dessutom tror vi stenhårt på kreativitet och delaktighet – då tycker vi att det här är tidernas combo!

Spilloteket_webb_19.jpg
Spilloteket_webb_18.jpg

Spillmaterial är ett helt nytt och okänt material att få i sina händer. Det finns inga förutbestämda bilder av vad det ska bli eller hur det ska användas. Spillmaterial som val av material väcker naturligt frågor och tankar om hur vi kan ta tillvara på jordens resurser och verka för en hållbar utveckling. Det är ett spännande material som triggar fantasin på annorlunda sätt och sätter kreativiteten i rörelse. Men också ett jämställt material utan kopplingar till några stereotypa bilder av kön.

 

Spillmaterial är ett socialt material som inbjuder till gemensamt byggande och laborerande. Det uppmuntrar till ett humoristiskt, tillåtande och undersökande arbetssätt.

Spillmaterial väcker också frågor och tankar om industri och tillverkning och vårt behov av nya innovationer som kan vara till gagn för samhället och blir en länk till de faktiska företag och industrier som finns i närområdet.

Spillmaterialet har låg status och det ligger något gäckande i att använda ”skräp” som en möjliggörare för att tänka nytt. Spillmaterialet går från skräp till material när det sorteras och lyfts in i ett nytt sammanhang. Det kan därmed symbolisera allt skräp i världen, om vi ordnar upp det, sorterar… vad kan hända då? Spillet blir en konkret hjälp att se på världen med andra ögon. Spillmaterial finns i överflöd, då är det smart att passa på att använda det.

VAR00357.jpg
Partnerskap och samarbeten

Våra viktiga partnerskap och samarbeten

settings.png
Lundstams.png
e7ae6586-df42-4a63-9761-12e5cafaf85fJämtkraft-logo.png

Vi vill samarbeta och gå in i partnerskap med företag som delar vår vision och värdegrund och som vill ta chansen att vara med och bidra till att dagens barn och unga får fortsätta att leva på en frisk och hållbar planet.

Det finns plats för fler! Välkomna att bli en del av vårt hållbara team!

 

Spillskänkande företag

Övriga sponsorer

adeprimo-220x220.png
nedladdning.png

Lundhags

Essge plast AB

Lindevalls

Norrmontage AB

Dots n´Bows

Åre produktion

Tekonf

Trangia

Thorgerzon reklam AB

Åre skidfabrik

Nordlock 

Åre toveri

Norrlandsägg

Pdl Östersund

Växbo lin

Hallströms

Gneis

Pontus Ericsson AB

NVI Skorstens system

Diös Fastigheter AB

Folktandvården Frösön

Tennishallen Östersund

Woolpower

Våra spillskänkande företag och partners

Vi samarbetar också med lokala industrier och företag i Jämtland som skänker en del av sitt spillmaterial till oss.

Det finns plats för fler! Om ni har spill, tveka inte att höra av er!

 

Våra huvudpartners

bottom of page