ENERGIANVÄNDNING

Omgång 4

FAMILJ

Fixa fikat!

 

Lägg ut spelplanen på bordet och placera huset/husen i mitten och återvinningskärlet bredvid. Pennor och post-it/papperslappar tillgängliga.

 

FIKA (10 min småprat)

 

DAGENS PYSSELTIPS till barnen! Men kom ihåg att det kan räcka att bara ta fram återbrukslådan för att de ska komma igång.

DIY ENER 1.jpg

DAGENS SPELOMGÅNG 

 • Utse tidshållare

 • Checka in med era spelpjäser

 • Lägg ut era markörer

 • Skriv en lapp med dagens tema (ENERGIANVÄNDNING) och lägg ut på spelplanen.

spelplan.jpg

VI KAN JU!  10 min

Dela era utmaningar från förra veckan. Om ni lyckats med era utmaningar får ni ta en av era markörer och lägga den i källsorteringen vid huset… Och det känns ju bra ;). Annars ligger de kvar i högen.

bulb-idea-innovation-1065710.jpg

1. BÖRJAN - HUR ÄR DET FÖR OSS? 25 min

 

Utgå från hemmet i tanken när ni funderar över:

 1. Vad tänker du på när du hör begreppet energianvändning. Säg ett ord/en känsla, gå varvet runt.

 2. Gör ni något redan idag för att spara energi hemma? Nämn två saker var i en runda.

 

För många är energianvändning ett ganska tungt område. Hur är det för er? Kanske är det någon som brinner för just detta, men kanske inte alla. Därför behöver ni få upp energin(!) och ni ska få göra det genom en kort övning med snabbt tempo. Syftet är att belysa hur många paradoxer som ryms inom energiområdet.

 

Gör en GILLAR och en GILLAR INTE sida i rummet och läs följande påståenden högt samtidigt som alla får flytta sig mellan de två sidorna beroende på åsikt.:

Alla som gillar…

 • sin mobiltelefon

 • uran

 • att kunna brygga sitt morgonkaffe/te

 • vindkraftparker

 • att uppdatera sitt instagram flöde

 • kärnkraft

 • vara kung över fjärrkontrollen

 • läckande tungmetaller

Vill ni kan ni fylla på med egna förslag.

SYFTE: att alla ska få chansen att tänka till och komma till tals. Skapa en bild av sin egen relation till energianvändning. Lyfta och stärka det som redan är positivt, ta steg vidare utifrån det.

2. HUR TÄNKER DE SOM HAR TÄNKT TILL? Man vill ju vara smart! 15 min

Flytta perspektivet från er själva till det större sammanhanget.

 

a) Vidga era kunskapsbanker

Aldrig förr har vi människor använt så mycket el och värme som nu. Den globala energianvändningen stiger ständigt och väntas göra så under flera år framöver. Sverige är ett av de länder som använder mest energi per person i världen. Vår energianvändning skulle dessutom vara betydligt högre om vi även räknade in den energi som behövs för att tillverka alla de varor vi köper in från utlandet. Vi måste minska vårt energianvändande samtidigt som vi energieffektiviserar.

 

Gå in och läs högt tillsammans på Naturskyddsföreningens sida Grön guide.

thumb_hemmet (1).jpg

Läs sedan högt tillsammans på Energimyndighetens sida om energispartips.

För att färska upp minnet kring vad elektricitet är, hur den fungerar och hur beroende vi är av den så titta tillsammans på filmen Elektricitet, 5 min, från UR`s serie Fatta fakta (för detta rekommenderas en större skärm än en smartphone)

Skärmavbild 2021-02-02 kl. 11.26.19.png

b) Få en ny tanke genom att kolla in hur andra gör ;)

(OBSERVERA att detta är reklamfilmer för ett specifikt elbolag, vår intention är inte att lyfta fram dem särskilt utan vi använder dem bara för att vi tycker att de belyser frågan på ett kul sätt).

1. Spara energi, duscha tillsammans, 0:30 min

c) Inte så mycket att fundera på, gör´t bara!

 

Naturskyddsföreningen tipsar (läs högt tillsammans).

SOLA SOM EN TYSK

solrevolution-solcell.jpg

Tyskarna är galna i solenergi. Italienarna och tjeckerna också. Låt oss bli härmapor! Smacka upp solceller på huset, garagetaket eller sommarstugan. Eller låt solen komma in genom dina eltuttag istället. Fixa elmärkt med Bra Miljöval. Då slipper du koka te och kolla fejjan med hjälp av miljöförstöring. Istället får du schysst el baserad på sol, vind och vatten.

Dyrt? Absolut inte. Det kostar bara 60 kr mer för en genomsnittlig lägenhetsinnehavare att ha el märkt med Bra Miljöval. Per år!  

 

Hämtat från: www.naturskyddsforeningen.se/5-satt-att-klimatmaxa-dig-sjalv

 

SYFTE: Att se sig själv i relation till andra, till ett system, få gemensam input i samtalet, öka sin kunskap, för att kunna ta ställning till om jag vill välja annorlunda och för att nyansera bilden.

3. DET GODA (och svåra!?) SAMTALET och påtår såklart! 60 min

Nu är det dags att tillsammans reflektera över er egen energianvändning.

Eftersom ni ändå har avsatt den här tiden är det smart att använda den till något man kanske inte tar sig för att göra annars. Det här verktyget ger snabbt en bild över er energianvändning och ni får också förslag på åtgärder ni kan göra för att få ett mer klimatsmart hem.

 

 • Nästa steg blir att bestämma vilka åtgärder ni vill göra.

Skriv ner två konkreta handlingar på ett papper och sätt ett önskat datum när ni vill ha det gjort. Berätta sedan för de andra och fundera över:

 • Kan ni stämma av med varandra om hur det går?

 • Kan ni hjälpa varandra?

 • Har ni olika kompetenser som kan underlätta för varandra?

 • Kan ni fira tillsammans?

 • Vill ni ha en belöning när ni lyckats?


SYFTE:

Det är i samtalet vi kan få syn på oss själva och få mod att våga tänka nytt. Vi kan lära oss och inspireras av varandra. Ibland i det svåra samtalet bränner det till eftersom vi rör oss kring vårt privatliv och våra värderingar. Att bli berörd och engagerad är en väg till förändring.

4. AVSLUTNING - HUR TÄNKER VI NU? (15 min)

Gå varvet nu och dela vad ni tänker om det ni just har samtalat om.

 

För er som vill ha det lite roligare (rekommenderas!):

Era figurer (ert alterego) har ju stått på spelplanen och lyssnat, berätta kort för de andra vad din figur tar med sig från ert samtal.

 

YES! PEPP! Bra jobbat!

 

Nu är det bara utmaningen kvar.

UTMANING TILL NÄSTA GÅNG

Utmaningen den här gången har ni redan gett er själva i förra övningen. Men man kan alltid ta det en nivå till. T ex kan man utmana sig i att kontakta kommunens energirådgivare.