top of page

PASS 6: FINAL

FINAL - HOPP & HANDLINGSKRAFT

“Det här materialet vill framförallt väcka liv i hoppet, ingjuta mod, energi och nyfikenhet - det blir en ringar-på-vattnet grej när det sprids utanför klassrummet. Tillsammans kommer ni att göra skillnad!”

 

Så inleddes det allra första tillfället. Nu har du och din grupp snart tagit er i mål och förhoppningen är att det verkligen har hänt något med er allihop. Att era gemensamma samtal och arbete under träffarna har hjälpt till att omvandla tankar, känslor och ny kunskap till hopp, mod, energi, nyfikenhet och handlingskraft! Det är med den tanken i ryggen du nu ska peppa dina ungdomar genom den sista omgången.

FÖRBERED INNAN

 

 • Lägg ut spelplanen på bordet och placera ut alla symboler i mitten.

 • Ställ fram materiallådan.

 • Pennor och post-it/papperslappar tillgängliga.

DAGENS SPELOMGÅNG

 • Placera ut era spelpjäser och alla symboler på spelplanen

 • Skriv en lapp med dagens tema - HOPP & HANDLINGSKRAFT - och lägg ut på spelplanen.

 • Om ni planerat för att anordna ett pryl- eller klädbyte av något slag idag, förbered det som behövs!

spelplan alla symboler.jpg

1. CHECKA IN, DELA SISTA UTMANINGEN SAMT REDOVISA HEMUPPGIFTEN (10 min)

Plocka en grej från materiallådan som får symbolisera det just du gått igång mest på under dessa tillfällen. En ny tanke du fått, nåt du vill försöka ändra på osv. Lägg grejen bredvid din spelpjäs och dela laget runt.

 

Dela sedan även er sista utmaning.

Redovisning av hemuppgift: 

 

Låt alla deltagare redovisa sina resultat. Räkna ut ett genomsnitt i gruppen genom att summera antalet på alla favoritvaror från Sverige. Dela sedan summan med antalet deltagare. Dela till sist med 10. 

 

Då får ni fram en genomsnittlig procentsiffra.

 

Exempel: 4 deltagare har 6, 3, 4, och 5 favoritvaror från Sverige. Det blir tillsammans 18. Dela det med 4. Det blir 4,5 vilket är genomsnittet för gruppen. Dela sedan med 10. Det ger 0,45. Det är 45 procent. 

2. VI TÄNKER TILLSAMMANS (ca 30-55 min)

Om ni planerat för ett pryl- eller klädbyte av något slag idag så passar det bra att inleda med det. Sätt på skön musik och gläds åt att ni just nu är väldigt hållbara tillsammans!

resor2.jpg
Kvinna Skateboard Shopping
Vindkraftverk i bergen
likemeat-3sgNkN4wRWI-unsplash.jpg

EN SISTA ÖVNING:

På Globala målens hemsida kan man göra ett enkelt test, Bli målmedveten, som mynnar ut i en personlig “att-göra-lista” på vad just du kan göra.

bli-malmedveten-logo-lg.png

Det funkar bra via en vanlig smartphone och tar ca 5-10 min.

 

Reflektera över era “att-göra-listor”, känns de bra? De ska ju passa just er för att ni ska använda dem, annars anpassa dem så att de passar.

 

Titta tillsammans på filmen The Worlds largest lesson part 3. En film som är framtagen för spridning av Globala målen. Den ger en vardagskoppling till hur målen hänger ihop med våra vardagliga handlingar, just det som hela studiecirkeln har handlat om. 

Dags för en återblick - ett bra sätt att förstärka och få syn på vad ni har åstadkommit och ge er energi framåt. Koppla tillbaka till det ni pratade om i introt kring de Globala målen och lite kring varje tema. Utgå gärna från följande bild eller så räcker det att utgå från samtliga symboler på spelplanen. Lyft det som blev mest aktuellt för er, kanske var det någon övning som gjorde starkt intryck eller någon utmaning som blev extra lyckad (eller misslyckad).

3. AVSLUTNING - THE BIG CHECKA UT och in i framtiden... (10 min)

 

Nu är det dags för er sista utcheckning tillsammans. Nu får ni göra precis som ni vill :). Det är du som lärare som känner din grupp bäst och vet vilken pusselbit som behövs för att knyta ihop den här processen på bästa sätt:

 

 • en lek

 • en utcheckning

 • en ny utmaning

 • ett brev till sig själv som ska sparas och läsas 2030

 • en grym pepp-låt på högsta volym

 • planera en ny cirkel med kompisar som inte kunde just den här omgången.

 • en plan för hur ni vill fortsätta träffas och tänka, för det kanske ni vill…

 

Men alltså vad bra ni har gjort det - LYCKA TILL MED ALLT!

bottom of page