top of page

FINAL

Omgång 6

FAMILJ

Duka fram er gemensamma förtäring!

 

Lägg ut spelplanen där det finns plats, placera huset i mitten och återvinningskärlet bredvid. Pennor och post-it/papperslappar tillgängliga. Utse cirkelledare, placera era spelpjäser på spelplanen och lägg ut era markörer.

spelplan.jpg

DAGENS PYSSELTIPS till barnen! Men kom ihåg att det kan räcka att bara ta fram återbrukslådan för att de ska komma igång.

​

DIY final.jpg

1. SÄTT ER TILL BORDS - DAGS ATT FIRA! Ca 45 min (ni bestämmer!)

Syftet är att ni ska ha en riktigt trevlig stund tillsammans och få summera vad ni har lärt er, knyta ihop säcken för den här studiecirkeln samtidigt som ni siktar framåt. Ni har ju bara börjat. Uppmuntra varandra mycket idag! Spilloteket hälsar ett stort WOW - ni har verkligen vågat fundera tillsammans och tänk vad ni har åstadkommit bara genom att få till alla de här träffarna. Det är hoppfullt engagemang.

 

Cirkelledaren lyfter in följande (eller liknande) frågor under måltiden/fikat:

- Vilka nya insikter har vi fått om vad vi vill och kan göra?

- Har vi blivit hållbara/re tillsammans?

- Vad har varit lätt att prata om? Vad har varit svårare och kanske känsligare?

- Vad har barnen fått med sig?

Ã…rets_julklapp.jpg

Där har äntligen normen för vad som är “okej” att ta på sig uppenbart ändrats. Det är fräscht och modernt att ha på sig något begagnat! Enskilda individers beteende, har blivit okej för den stor massan.

 

Kan ni komma på fler vardagliga exempel?

 

Det finns alltid något vi kan göra i de olika sammanhang vi befinner oss: hemma, i affären, bland grannar och vänner, när vi reser osv. Mycket handlar helt enkelt om att prata med varandra, dela med sig, förflytta tankar – och beteenden. Precis som ni har gjort. Då behövs både enskilda insatser, grupper som samarbetar och en beslutsam övergripande politik för att vi steg för steg ska röra oss mot det hållbara samhället.

 

Under ert första tillfälle bekantade ni er med Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. Det är inte så länge kvar till år 2030. Räkna gärna ut hur gamla ni är då. Hur naivt det än kan kännas och låta måste vi agera utifrån den slitna men vackra och hoppfulla raden: Tillsammans kan vi fortsätta förändra världen. Och vi måste. Och nu är ni den där grannen, kollegan, vännen som någon vill vara lik, så våga visa att du har börjat göra på nya sätt. Våga prata och fråga hur människorna tänker och gör.

 

Kom ihåg att ni har varandra!

Utvärdering

Nu när ni har gjort den här studiecirkeln så har ni samlat på er en massa bra erfarenheter och tankar om hur ni tycker att det har fungerat och hur det har mött era förväntningar om hur det skulle vara och vad som skulle hända. Det är väldigt värdefullt för att kunna förbättra och komplettera materialet att få del av detta så därför finns här en länk till en utvärdering som tar ca 5 min att fylla i. Den görs individuellt så antingen gör ni den på era egna mobiler/plattor/datorer eller så turas ni om att öppna, fylla i och skicka utvärderingen från samma enhet.

 

Länk till utvärderingen

​

4. AVSLUTNINGSVIS 5 min

Kolla tillsammans på filmen om hur Agenda 2030 och de olika målen finns överallt omkring oss i vår vardag. Bilder har en god förmåga att få kunskap att fastna lite bättre i kroppen.

UTMANING TILL FRAMTIDEN

Förhoppningsvis har ni blivit utmaningsberoende vid det här laget - och trots att detta är sista tillfället för just den här studiecirkeln kan ni alltid fortsätta utmana varandra. Välj gärna en av följande (ni kan självklart välja olika), eller kom på egna som just ni vill fortsätta utmana er med.

 

TIPS FÖR ALLA ER SOM VILL FORTSÄTTA:

 

  • Första omgången, under introduktionen, testade ni er med verktyget Climate hero. Gör om testet och se om resultatet blir annorlunda. Idag eller om några månader. Utmana en vän.

      www.climatehero.se

 

  • Skriv ner din egen personliga målsättning eller önskan som du stoppar in i din spelpjäs och ställer på nattduksbordet. Byt ut utmaningen vart efter du genomfört dem. Träffas någon gång längre fram hela gruppen och fika och dela utmaningar.

 

  • Dela på någon social medieplattform om dina försök att bli mer hållbar. Små exempel kan få andra att våga utmana sig. Det blir “mer ok” och tillslut det “enda rätta” att vilja vara hållbar.

 

  • Låt nästa gåva du ska ge bort vara hemskänkt, köpt second hand eller hemmagjord.

 

  • Låt nästa möbel eller pryl du behöver komma från andrahandsmarknaden lokalt eller på nätet.

 

  • Fortsätt träffas som grupp och laga en grön middag en gång i månaden.

 

  • Påverka politiker, tryck på, visa att det här är viktiga frågor.

 

  • Hitta sätt att fortsätta peppa varandra!

 

  • Lär dig mer om Agenda 2030 och “utbilda fler” omkring dig.

      www.globalamalen.se

      www.naturskyddsforeningen.se/globala-malen

 

  • Sprid den här studiecirkeln till fler!

TACK OCH LYCKA TILL!

/ Spilloteket

varmluftsballonger

2. EN SISTA OMGÅNG RUNT SPELPLANEN

 

VI KAN JU!  10 min

Gå varvet runt och dela era utmaningar från förra veckan. Lämna era sista markör i källsorteringen vid huset. Förhoppningsvis är den full vid det här laget!

 

DAGS ATT GÅ IN FÖR LANDNING 10-20 min

Hämta två grejer som får symbolisera de två främsta saker som du tar med dig från de här tillfällena. Ni får rota runt i rummet där ni sitter, till exempel kan en tändsticksask symbolisera att det är alla de många små sakerna som gör skillnad, tillsammans.

Placera ut dem på spelplanen och dela med varandra. Förhoppningen är att detta blir ett fint komplement till det samtal ni hade inledningsvis runt köksbordet.​

 

3. MÅLGÅNG 10 min

När ni drog igång den här studiecirkeln hade ni med er kunskap, tankar och känslor kopplade till hållbarhet, klimatförändringar och kring hur vi människor lever på vår planet. Frågor som lätt kan kännas överväldigande och ibland till och med skrämmande. Individens påverkan kan kännas helt obetydlig. Men vi hoppas att ni fått med er hopp och handlingskraft - det finns massor vi kan göra som enskilda individer. Det finns nämligen inget annat på jorden än enskilda individer som kan välja att agera tillsammans. De flesta av oss befinner oss på flera olika plattformar samtidigt under bara en vecka: familj, vänner, arbetsplats, politik, föreningsliv mm. Små saker kan få stora förändringar i rullning.

 

Årets julklapp 2018 får stå som ett litet, men ganska mirakulöst exempel på det:

“Det återvunna plagget”

bottom of page