INTRO
Omgång 1
Ungdom

NULÄGET I VÄRLDEN - (ca 10 min)
Quiz
1. Nästan fyra av tio (38%) levde i extrem fattigdom 1990, hur stor andel är det idag?
-
10 procent
-
30 procent
-
50 procent
SVAR: Tio procent. Den extrema fattigdomen - idag mätt som under 1,9 dollar per dag - har minskat dramatiskt de senaste 25 åren.
2. Vad är medellivslängden i världen?
-
52 år
-
62 år
-
72 år
SVAR: Medellivslängden i världen är idag 72 år. En ökning med 20 år sedan 60-talet. Skillnaden i världen är dock stor. I de nordiska länderna lever man i över 80 år i genomsnitt, medan medellivslängden i Afrika söder om Sahara är 59 år.
3. Vilket land har lägst barnadödlighet?
-
Vietnam eller Egypten
-
Turkiet eller Malaysia
-
Sverige eller Singapore
-
Belarus (Vitryssland) eller USA
SVAR:
-
Vietnam (2,2%) har lägre barnadödlighet än Egypten (2,4%) trots att Egypten är nästan dubbelt så rikt.
-
Malaysia (0,8%) har lägre barnadödlighet än Turkiet (1,4%).
-
Singapore (0,27%) har lägre barnadödlighet än Sverige (0,3%).
-
Belarus/Vitryssland (0,4%) har lägre barnadödlighet än USA (0,7%).
4. Befolkningen på jorden är ca 7,6 miljarder. Hur många beräknas vi vara år 2050?
-
8 miljarder
-
10 miljarder
-
12 miljarder
SVAR: År 2050 beräknas jordens befolkning vara omkring 10 miljarder, vilket är en ökning med 2,4 miljarder människor på 33 år.
5. Hur många människor beräknas finnas på jorden år 2100?
-
18 miljarder
-
11 miljarder
-
15 miljarder
SVAR: Mellan 2050 och 2100 beräknas dock takten avta och 2100 beräknas vi vara omkring 11 miljarder för att sedan inte växa mer.
6. Vilket land har störst andel kvinnor i parlamentet?
-
Sverige
-
Japan
-
Rwanda
SVAR: Rwanda har flest kvinnor i parlamentet 64%. Sverige kommer på sjätte plats med 43,6 procent och Japan är på 164:e plats med ynka 9,3 procent.
7. Det globala biståndet uppgår till 143 miljarder dollar. Hur stora är världens militärutgifter?
-
70 miljarder
-
700 miljarder
-
1700 miljarder
SVAR: De globala militärutgifterna uppgår till nästan 1700 miljarder dollar - 12 gånger mer än vad som spenderas på bistånd.
8. Av alla barn som börjar i skolan, hur stor andel är flickor?
-
10 procent
-
25 procent
-
50 procent
SVAR: 50 procent. Idag är hälften av alla skolbarn flickor.
-
Hur tänkte ni?
-
Hur tänker ni om det?

9. En diskussionsfråga: Vad betyder Corona-pandemins effekter för dig? Det kan gälla skolarbetet, föräldrarnas jobb och ekonomi eller dina möjlighet att resa och träffa släk- tingar. Dela din erfarenheter och även eventuell oro i gruppen. Gå en runda och låt alla som vill svara.
Resonera tillsammans.
-
Bygg en spelplan av en vanlig kartong (t ex en pizzalåda eller liknande).
-
Bygg symboler för cirkelns olika temaområden: resande, konsumtion, mat och energianvänding. Bygg t ex en bil, en pryl, en mattallrik och ett hus.
-
Skapa era alter egon/spelpjäser av toarullar.

ÖVNING:
-
Tänk ut ett tillfälle när du kände att du agerade hållbart. Skriv kort på en post-it lapp eller rita en symbol och placera på spelplanen tillsammans med din spelpjäs.
Se filmen “Jag är en siffra att räkna med”, 1:35 min
Enligt forskare har vi människor olika strategier för att stilla vår oro:
-
Vi sticker huvudet i sanden, tänker att det ändå inte kommer att drabba mig, kör på som vanligt och bokar en flygresa till.
-
Vi börjar agera på egen hand, tar på oss ansvaret individuellt, slutar helt att äta kött, tvärslutar att flyga, får ångest av blotta tanken på konsumtion.
-
Vi engagerar oss kollektivt. Precis som ni. Vi ser problemet, oroar oss fortfarande men har också en drivkraft att vilja vända på perspektivet: ”Vi kan lösa det tillsammans.” Vi har tilltro till det kollektiva/det gemensamma.
-
Vi ser och har tilltro till olika aktörer utanför oss själva, ofta i vuxenvärlden, tekniska lösningar, forskare o.s.v. Det är kraftfullt att se att andra gör, få positiva berättelser, exempel på att vi lyckats förändra andra saker till det bättre.
De två sistnämnda strategierna är de som forskningen är överens om fungerar bäst om man vill minska sin oro och passivitet och börja åstadkomma verklig förändring. All typ av förändring underlättas för oss gruppvarelser om vi ser att de vi gillar och identifierar oss med också vågar göra på nya sätt.
Så: utmana er själva och inte minst de vuxna ni har runt omkring er. Tillsammans går det lättare! Det är aldrig ni unga som bär ansvaret för klimatförändringar och andra ohållbarheter. Det är de vuxna! Men ni kan driva på.
Dela med varandra en runda.
Många unga känner oro över klimatet eller till och med klimatångest.
Dela följande med gruppen: